BOKA KURS HÄR
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Linköpings Allmänna Simsällskap
Simidrott
Simhopp i LASS
Vad är simhopp?

Simhopp är en gammal klassisk idrott som redan 1908 fanns med på OS-programmet. Simhoppningen inom LASS började redan på början av 1900-talet och har efter ett uppehåll på 15 år funnits i ny tappning sedan 1989. Men det är från 1999 som vi deltagit i olika tävlingar. Målsättningen är att vi skall få fram flera hoppare som representerar Klubben LASS på olika tävlingar. Simhopp är en komplett idrott som utvecklar egenskaper såsom koordination, koncentration, balans, initiativförmåga och framför allt intelligens. Dessa förutnämnda är några kvaliteter som hopparen kommer ha nytta av hela livet.

 

Är det svårt med simhopp?

De flesta har en föreställning om att simhopp är en svår och farlig idrott. De har rätt till viss del. Det är klart att det är svårt och ge sig på de svåra hopp som volter och skruvar utan att träna på de grundläggande moment som gör att man utvecklas till en skicklig hoppare. De duktiga hopparna som synes på de stora mästerskapen har övat sina färdigheter i flera år.

 

Hur jobbar vi?

Idag finns det ungefär 30 hoppare som tränar varje vecka i Linköping. Vi är medvetna om att alla barn inte utvecklas lika fort och därför har vi anpassat nivåerna efter individens kapacitet. Därför får de som är något långsammare stanna kvar någon eller några terminer i en grupp så att de utvecklas i den takt som passar dem. De som har kommit längst erbjuds platser i en annan grupp som tränar flera dagar i veckan.

 

Vem får börja?

Vi riktar in oss på i första hand på barn och ungdomar i åldrarna 7-10år men även äldre deltagare är självklart välkomna. Det enda krav vi ställer är att de ska simma en 25-meterstäcka på djup vatten.

 

Hur delar vi grupperna?

Vi har delat hopparna än så länge i tre grupper: en nybörjargrupp, en fortsättningsgrupp och en avancerad grupp. För att erbjudas en plats i en annan grupp bör hopparen klara några hopp. Alla hoppare får möjlighet att tävla i sin åldersklass.

 

Nybörjare

• Inga förkunskaper krävs till Nybörjargrupp men adepten måste kunna simma 25 m på djupt vatten.
• Simhoppsträningen ska vara rolig och baseras till stor del på lek. Det är främst fokus på kantträning för att få ett stort förråd av övningar, ökad kroppskontroll och koordination.
• Mål efter 1 termin: fothopp framåt och bakåt i olika stilarter samt minst en fallövning från 1 m. Adepten har också hoppat från andra höjder samt ska kunna förövningar till samtliga huvudhopp från kanten.

 

Fortsättning

• Krav: adepten ska kunna fothopp och flera fallövningar i olika stilarter, både framåt och bakåt. Adepten skall också testat förövningar till samtliga huvudhopp från kanten.
• Träningen innehåller fortsatt mycket lekövningar men är mer inriktad på att lära sig hopp, från olika höjder.
• Mål: Hopparen skall kunna minst två av huvudhoppen från 1 m och våga prova nya hopp när tränaren initierar det.

 

Avancerad

• Krav: adepten ska kunna fothopp och flera fallövningar i olika stilarter, både framåt och bakåt. Adepten skall också klara av tyska hoppet.
• Träningen blandar övningar på land, lek och utmaningar att bemästra fler hopp och fall från olika höjder.
• Mål: Hopparen skall ha en egen E-serie för att kunna delta på tävlingar


Tävlingsgrupp

• Krav: E-serien (ej enligt åldersklasser), samt stort förråd av förövningar till andra hopp, även till skruvhopp.
• Det förväntas att adepten är med på samtliga träningar, är motiverad att lära sig nya hopp och vågar utföra dessa när tränaren föreslår det.
• Det är fokus på att lära sig nya hopp och åka med på lämpliga tävlingar.

 

Masters

Masters är en verksamhet för alla som fyllt 25 år. Det krävs inga förkunskaper inom simhopp förutom att deltagaren kan simma en 25-metersträcka på djupt vatten.

Här finns olika nivåer och ambitioner. En del har simhoppat innan och andra har aldrig hoppat och är nyfikna på sporten. En del vill ut och tävla andra vill hoppa för att det är roligt. Det finns inga åldersgränser uppåt.

Alla är välkomna.

Vad vill du ha för funktion under SM?
2024-05-02 13:11

Det närmar sig sommar och SM i både simning och simhopp! Även om du inte ska tävla så vill du kanske se Sveriges allra bästa hoppare in action på nära håll, eller så är du förälder och vill gärna vara med och delta under denna vattenfest och hjälpa till och kanske lära dig mer om din barns sport. 

För att vara med krävs inga förkunskaper alls, dömandet sköter förbundets utbildade domare. LASS behöver hjälp med annat runtomkring. 

 

Fyll i länken när när du vill vara med och vad du kan tänka dig att göra https://forms.office.com/e/FRkKDjPwrm

 

Det är fritt fram att skicka vidare länken till andra som kan tänkas vara intresserade, kompisar, kusiner, mormor osv.. 

 

Frågor? Kontakta bea@lass.se

Anmälan till simhopp
2021-08-17 11:39

För att anmäla till alla simhoppsgrupper följ länken HÄR